Схема на метрото в София

Може да разгледате картата тук:      http://metro-map-sofia.truenorth.bg/

Нашата столица не е с най-развит и оптимален градски транспорт, също няма как да сравняваме и метро-мрежата си, с останалите европейски градове. Същинското строителство започна сравнително отскоро. Всеизвестно е, че за един съвременен голям град, релсовият транспорт, било то подземен или надземен, е гръбнак, на който стъпват останалите видове транспорт. И е по-бърз, и е по-екологичен. Трамвайният също влиза в това число, но само ако има обособена лента за движение, върху пътното платно. Иначе не може да говорим за бързина.

Оптимизацията на градския транспорт, отделяне на обособени ленти за движение, въвеждане на електронно таксуване, реклама, онлайн информация в реално време, нови, чисти и удобни превозни средства и спирки, са пътят по който трябва да върви развитието на всеки съвременен град. Превръщането на градския транспорт в приоритет за всеки, при придвижването си от точка до точка, а не в критерий за бедност и нисък стандарт… Тогава ще имаме повече пешеходни улици, велоалеи, зеленина и чист въздух. Развит и модерен градски транспорт означава развито и модерно общество в развита и модерна градска среда.Информационни табла и градска навигация

Информацията за това как функционира това заплетено кълбо, наречено транспортна мрежа, е под формата на карто — схеми раздавани безплатно в информационните центрове, табла на спирките, на входовете на метрото, на възлови места с голям пътникопоток като гари, летища и пристанища, да не пропуснем и известни туристически културни забележителности. Те остават от голяма важност, въпреки ерата на интернет в джоба ни.


Бях написал няколко думи в статията за Транспортната схема на София, относно необходимостта от съвременна и разбираема информация, подобно на другите развити градове, поставена точно там където ти е най-необходима. Тази информация трябва да бъде представена в такъв вид, че всеки попаднал в една непозната среда, на непознато място и без съществен опит по навигация, корабоплаване, ориентиране в гориста местност или по звездите, с компас или GPS, а само попадайки на една опростена схема с подходяща типография и знаци, да определи първо — къде се намира той на тази картинка и второ — как и в каква посока да поеме, за да достигне до или около друго желано място на схемата. При това да се справи без особени познания по местен език и култура.


Метрополитен

Искаше ми се да направя в свободното си време, нов вариант на Метро Схемата с София. Бях се вдъхновил, защото преди това попаднах на доста такива схеми на различни столици и градове доближаващи се до размерите на нашата Столица. За мен лично, въпреки че Лондонското метро е с традиции в областта на подобен вид навигация, Московският Метрополитен е недостижим за сега — и като сложност на схемата, и като дизайн. Изпълнението е възложено на дизайнерите от “Art Lebedev”, като тук, на който му е интересно може да проследи етапите на създаване на подобен род схеми.


Схема на метрото в Москва, източник: www.artlebedev.com


Изключително внимание към детайла, четимостта, типография и съчетание на цветове. Реални експерименти с разпечатани мостри, дори и прозрачни, предназначени за монтиране на прозорците. Изследване на контраста на цветове и шрифт при различни условия и осветеност. Оказва се не толкова проста задача.

Да се върнем у нас …

Първо отворих сайта на Метрополитен София. Исках да проверя дали има промяна по съществуващата схема, която бяха публикували преди години.

Ами не..


Схема на метрото в София, източник: www.metropolitan.bg


На кратко подходът тук е такъв — взема се географската карта на населеното място и се нанасят двете линии със своите станции. Готово! Тази картинка вероятно е взета от проектната документация за строителството на някой от метродиаметрите. Поне на това прилича.

Попаднах и на други подобни картинки като тези например:


източник: metrosofia.com , източник: неизвестен


източник: “Спаси София”, източник: неизвестен


Отново не мога да не се спра на старанието на „Спаси София”, да работят в правилната насока, а именно в по-добрата информираност на пътниците, особено за Метро-транспорта. И също добри думи за Метрополитен, че позволяват поне тази крачка напред се случи.


Разработката

Първо искам да отбележа, че работата по настоящата схема не представлява обществена поръчка или конкретно задание за изпълнение. Схемата не се явява официална. Воден съм единствено от интереса си към този вид картография.

Преди време бях попаднал на много интересни информационни туристически табла. Много ми се иска и у нас да се появят такива:


източник: www.fwdesign.com


В друг момент се запознах с дизайнери, използвали подобна идея, която приложили за туристически карти и схеми на метро. ( Илья Бирман, Иван Звягин). Вдъхнових се от видяното и много исках да видя как би изглеждала по този начин и Софийската метро-схема. Искам да кажа, че не съм новатор и не съм “открил” Америка с тази идея. На кратко концепцията за дизайн е следната — кръг, в който по-детайлно е представена централната част на София, като радиусът е съобразен с разстояние около 20–30 мин., реално ходене пеш, схематично представени трасета на метро-линии и улици, също значими обекти като ориентири. А тъй като нямаме голяма река, минаваща през центъра, то ще повдигна по-големите паркове като площни обекти за ориентир.

Първоначалната ми идея беше схемата да се побира нормално във формат А3, а също шрифтът да позволява печат на А4 и разпечатването да бъде максимално достъпно за всеки.


„Мона-Лиза”-та на схемите или кодът на Давинчи :)

„Мона-Лиза”-та на схемите или кодът на Давинчи :)

Тъй като Столицата ни няма чак толкова сложна метро-схема, за разлика от схемата за градски транспорт, тук реших да опитам някои волности. Реших по важните обекти и елементи в схемата като пропорции и местоположение, да бъдат обвързани с числото φ = 1.618, познато още като „златното сечение” или „божествената пропорция”, пропорция която в историята е призната за символ на красотата и хармонията, във всички области на живота, в изкуството, в природата и в науката. За това радиусът на кръга в моята схема и местоположението на трасетата, радиус на криви, разположението на станции, улици, текст и знаци, не са случайни, а в математическа зависимост.


Въпреки тази „измислица”, някак си се запази географската достоверност на уличната мрежа, а и на централната градска част като цяло, която исках да попадне в кръга. А самият кръг реших да бъде с периметър, който всеки би могъл да покрие ходейки пеш, със средна скорост 5–6 км/ч, за около 30 мин. от центъра.


Стилизирана улична мрежа


Определяйки основните параметри и конструкция на схемата, нанесох основните пътни артерии, имащи значение за ориентацията в централната част на града. Отбелязах по-съществените кръгови кръстовища — пл. “Руски паметник”, “Лъвов мост”, пл. “Сточна гара” и паметник на Васил Левски.

В последствие се оказа, че при този вид представяне на уличната мрежа се получава твърде голямо изкривяване на пространството, особено към периметъра и посочването на време за достигане пеш, дори и условно, щеше да е некоректно, по-скоро — заблуждаващо. Този вид визуализация е полезен, но само при картите, имащи географски точна основа.


За това реших да запазя все пак подробностите от централната част, защото в друг момент ми се иска да нанеса и трамвайната мрежа отгоре. Имам идея да добавя и транспортът, свързващ по-важните туристически забележителности около Витоша. За това изработих стилизиран контур, наподобяващ герба на град София. Така идеята за подробен център се запази като се увеличи символиката в самата схема:Въпреки, че е още в процес на строителство, намерих място на Трети Метродиаметър със своите станции. Ето как би изглеждала схемата ако той вече беше факт:


Схема с нанесен Трети метродиаметър


Добавих част от жп-линията и двете гари попадащи, в периметъра. За мен беше от голямо значение да се покаже връзката между Централна Гара, централна Автогара и Метро мрежата.

Намерих място и на трамвайната мрежа, с показани връзките между нея и метрото. В случая всички маршрути минаващи по определено трасе са изобразени с една линия като върху нея са нанесени номерата на маршрута. Означени са и по-важните спирки.Текст

Отново избрах прекрасният шрифт: Centrale Sans Condensed pro на българската фирма — Typedepot, www.typedepot.com , поне за сега смятам, че е подходящ за такива видове задачи.

Като цвят реших да избегна черния, за това оставих тъмносин, което „омекоти” общата визия на схемата.

При надписването на станциите определих свои правила, които да следвам до колкото е възможно:Условни знаци

Отначало, знаците за важни и интересни обекти за ориентация, реших да ползвам наготово от Схемата за градски транспорт, но после се оказа, че има място за запълване и още свободно време. Така се постарах тези знаци да изглеждат триизмерни. Даже хвърлят сянка, огряти от късното следобедно слънце.Ходенето е здраве!

Вземайки пример от някои транспортни схеми на Лондонското метро, реших това „човече” да покаже, за колко време бихме стигнали пеш, от едната станция до другата, така ползвателят по-добре ще се ориентира за разстоянията поне в централната част. Практиката показва, че не всеки може да се ориентира за разстоянието указано в мащаб, мерни единици метри или километри. Дали бих могъл да измина в момента 1000 метра пеш или не? 1000 метра за някои звучи ужасно много, но ако знаеш че това са някакви си 10–12 мин, то може да предпочетеш разходката на въздух. А както казват — ходенето е здраве!


Гугъл мапс показва, че 1 км., може да бъде изминат за 12 минути


Посочване на времето за изминаване от станция до станция пеша

А точките около метростанциите са схематично означените местоположения на входовете към тях, което също би спомогнало ориентирането в пространството.


Означени входовете към метростанцията

По-долу съм показал вариант с нанесени автобусни маршрути, достигащи до някои по-известни и интересни туристически забележителности и връзката на тези маршрути с цялостната мрежа.Като цяло освен метро-линиите, на компактната схема намериха място — жп -линиите със своите гари и спирки, трамвайният транспорт показан с всички спирки в централната част и спирки, правещи връзка с метро и жп-транспорта. И както написах по-горе — автобусите до по-известните точки от туристическата карта на София.


Навигация по картата

За бързото намиране на всяка станция по картата, съм подредил наименованията им в списък по азбучен ред. Тъй като не са толкова много обекти за търсене, се отказах от буквено-цифрената координатната мрежа , по която търсим обекта със съответна буква по хоризонтала и цифра по вертикала. В случая съм използвал своеобразен компас — стрелкички, показващи посоката на търсената станция, относно централния кръг. Всички станции в кръга са отбелязани с точка.Резултатът:

Следните варианти са изобразени с различна цветова гама, а като съдържание, форма и размери биха могли да се допълват още:
Виждам грешка!

На този етап картата е все още в тестов вариант, в бъдеще ще бъдат коригирани неточности, ще има още допълнения в информацията. Ако ползвателят открие грешка или има някакво предложение, то може спокойно да ми пише: truenorth@abv.bg, да коментира под публикацията или на страницата във фейсбук. (Следете страницата във фейсбук, за да получавате информация за изменения по картите)

 

История на измененията по схемата

(с благодарност към всички, които ми пишат с идеи за подобрение, открити неточности и грешки) :

    14.02.2018 г. — първа публикация
    18.02.2018 г. — оправени са някои неточности, добавена е връзката с железопътната мрежа


НУЖНА ВИ Е КОНСУЛТАЦИЯ?

Подробно ще разкажем за нашите услуги, видовете работи и типовете проекти, ще изчислим стойността и ще ви направим индивидуална оферта.